Olej z vlaškých ořechů se získává z plodů ořešáku — vlašských ořechů. Nejkvalitnější olej se získává lisováním za studena a má oříškovou chuť, díky čemuž se hodí do salátů. Někteří výrobci vyrábějí olej z oříšku opražených.

Olej z vlašských ořechů má sevé místo především ve studené kuchyni. Obsahuje velké množství vícenenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné zdraví. Tyto vícenenasycené kyseliny ovšem také způsobují nestálost proti vyšším teplotám, působení světla a vzduchu — olej z vlašských ořechů patří mezi tzv. vysýchavé oleje. Doporučené uchovávání je v chladu a temnu (třeba v ledničce).

Pro příznivé působení na lidský organismus je možno jej používat jako doplněk stravy.Má příznivý účinek na hladinu cholesterolu, vyrovnává krevní tlak, snižuje hladinu homocysteinu.

Olej z vlašských ořechů je možno využít i v kosmetice, především pro ošetření mastné a smíšené pokožky.