Kokosový olej se získává ze zralých plodů kokosové palmy (Cocos nucifera). Používá se v potravinářství, v průmyslu a v kosmetice.

Výroba

Při mokrém procesu se olej získává centrifugací z kokosového mléka. Při suchém procesu se plody suší a lisují se – tak se získává tzv. panenský kokosový olej.

Použití v potravinářství

Palmová plantáž v Malajsii

Palmová plantáž v Malajsii

Kokosový olej je velmi tepelně stabilní, a proto je možno jej použít ke smažení. Kokosový olej se používá v asijské kuchyni, a to často nerafinovaný. Tento nerafinovaný olej přispívá k i charakteristické chuti připravených jídel.

Hydrogenací se kokosový olej ztužuje, ztužený kokosový tuk obsahuje velký podíl dieteticky málo vhodných nasycených mastných kyselin, proto je vhodné se mu vyhýbat.  Ztužený kokosový tuk se používá při výrobě méně kvalitních nebo dietně málo vhodných potravin (popkorn, sušenky), zřejmě ke své láci.

Použití v automobilovém průmyslu

Kokosový olej byl úspěšně testován jako palivo pro dieselové motory. Pro tyto účely se zpravidla transesterifikuje analogicky jako bionafta z řepkového oleje. Biodiesel z kokosového oleje se používá například na Filipínách a přilehlých tropických ostrovech.

Průmyslové využití

Kokosový olej se používá jako mazivo, transformátorový olej a vyrábějí se z něj herbicidy.

Kosmetika a zdravotnictví

Kokosový olej se používá ve výrobcích kosmetického průmyslu pro péči o vlasy a pokožku a také se z něj vyrábí mýdlo. Je možno jej použít jako lubrikant při pohlavním styku (ovšem jen v případě, kdy se nepoužijí latexové prezervativy).
Byl pozorován příznivý vliv i jako součást dietních programů pro redukci hmotnosti.