Ricinový olej

Ricinový olej

Ricinový olej se získává lisování plodů skočce obecného (Ricinus communis, na obr. vlevo). Semena této okrasné rostliny obsahují jed ricin — smrtelná dávka je okolo 15 semen, u dítěte může k otravě postačit u pětinová dávka. Vylisovaný olej přefiltrování nebo po tepelné úpravě jedovatý není a používá se v lékařství, potravinářství a v kosmetice. Zdravotní rizika může přinášet i sklizeň skočcových bobů.
Čtěte více →

Konjugovaná linolová kyselina (CLA)

Konjugovaná linolová kyselina (CLA)

Konjugovaná linolová kyselina (CLA, cojugated linoleic acid) se od běžné linolové kyseliny liší tím, že dvě dvojné vazby, které jsou v jejím řetězci, jsou odděleny jen jednou jednoduchou vazbou mezi uhlíky – jsou tedy blízko sebe, nebo-li „konjugované“. Nejedná se o jedinou látku, ale je tak označováno 28 možných různých izomerů. Linolová kyselina má dvojné vazby odděleny dvěma jednoduchými vazbami. CLA má význam pro svou biologickou aktivitu, byl u ní pozorován vliv na rakovinu a také mírný efekt na tělesný tuk: díky tomu je součástí řady doplňků stravy na hubnutí, jako je např. Bioaktivní Duo Slim.
Čtěte více →