Rubrika „Průmyslová maziva“

Kokosový olej se získává ze zralých plodů kokosové palmy (Cocos nucifera). Používá se v potravinářství, v průmyslu a v kosmetice.
Pokračování…


Plody skočce obecného (Ricinus communis) jako zdroj ricinového olejeRicinový olej se získává lisování plodů skočce obecného (Ricinus communis, na obr. vlevo). Semena této okrasné rostliny obsahují jed ricin — smrtelná dávka je okolo 15 semen, u dítěte může k otravě postačit u pětinová dávka. Vylisovaný olej přefiltrování nebo po tepelné úpravě jedovatý není a používá se v lékařství, potravinářství a v kosmetice. Zdravotní rizika může přinášet i sklizeň skočcových bobů.
Pokračování…