Lněný olej se vyrábí lisováním semen lnu, pro využití jako potravinového doplňku se zpravidla lisuje za studena. V technické praxi slouží jako surovina pro výrobu nátěrových hmot.
Lněný olej jako potravinový doplněk
Obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, především α-linolenové kyseliny (ALA). Díky tomu je označován jako „královna ω-3 mastných kyselin“. Působí blahodárně při vnitřním použití pro snižování hladiny LDL-cholesterolu, při prevenci nádorových onemocnění a pro zvýšení imunity. V těhotenství se jeho konzumace nedoporučuje, pouze jako příprava na porod od 34. týdne.
Hlavní použití je ve studené kuchyni, např. jako přísada do salátů. Doporučená konzumace je 1-2 lžíce oleje denně.
Při vnější aplikaci dokáže lněný olej pomoci také lidem s ekzémy, psoriázou (lupenkou) a lupy. Vzhledem ke svému složení je náchylný k oxidaci — doporučujeme skladovat jej v uzavřených nádobách, nejlépe v lednici, a nevystavovat přímému slunci.
Lněný olej v technické praxi
Lněný olej patří k tzv. vysychavým olejům — působením vzdušného kyslíku polymeruje na tuhou látku. Tento proces urychlují tzv. sikativy, obsahující oleáty, stearáty nebo rezináty mědi, kobaltu nebo manganu, popř. sterát zinečnatý nebo hlinitý. Směs lněného oleje a sikativů jsou základem fermeže, fermetožvých a olejových barev.
Lněný olej (lněná fermež) se používá i do uměleckých olejových barev.