Konjugovaná linolová kyselina (CLA, cojugated linoleic acid) se od běžné linolové kyseliny liší tím, že dvě dvojné vazby, které jsou v jejím řetězci, jsou odděleny jen jednou jednoduchou vazbou mezi uhlíky – jsou tedy blízko sebe, nebo-li „konjugované“. Nejedná se o jedinou látku, ale je tak označováno 28 možných různých izomerů. Linolová kyselina má dvojné vazby odděleny dvěma jednoduchými vazbami. CLA má význam pro svou biologickou aktivitu, byl u ní pozorován vliv na rakovinu a také mírný efekt na tělesný tuk: díky tomu je součástí řady doplňků stravy na hubnutí, jako je např. Bioaktivní Duo Slim.

[ad#respwhite]

CLAZatímco běžná linolová kyselina je obsažena především v rostlinných produktech (lněný olej), CLA je obsažena v mase a mléce přežvýkavců. Největší obsah byl nalezen v klokaním mase, ale i maso hovězího dobytka jej obsahuje relativně dost.

Efekt na hubnutí byl prokázán i klinickými studiemi, doporučená dávka 3,2 g CLA denně může přinést až ztrátu 90 g tuku za týden. Ovšem existují i opačné studie, které neprokázaly požadovaný efekt na ztrátu tělesného tuku.

[ad#respwhite]

Další info: wikipedia

Konjugovaná linolová kyselina (CLA)
Štítky: